Current Affairs – General Knowledge Quiz 22 August 2013

Question1 : Magsaysay Award winner and member of the National Advisory council, Deep Joshi, has been appointed as the chairman of the Institute of Rural Management, Anand (IRMA) on October 26, 2012 Who was the founder Chairman of IRMA?

(A) Dr. Amrita Patel
(B) Dr. Verghese Kurien
(C) Shekhar Joahi
(D) None of the above

Answer : (B) Dr. Verghese Kurien 

 

Question2 : Who has been elected as the Chairman of World Federation of Exchanges (WFE) announced on October 17, 2012 ?

(A) Andreas preuss
(B) Thomas A. Kloet
(C) Huseyin Erkan
(D) Peter Clifford

 Answer : (A) Andreas preuss 

Question3 : Which country topped in export of rice for the year 2012?

(A) South Korea
(B) Thailand
(C) India
(D) Vietnam

Answer : (A) South Korea 

Question4 : Which Indian cricket player will be the first sportsperson to be conferred with the membership of the Order of Australia?

(A) Sunil Gavaskar
(B) Anil kumble
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar

Answer : (D) Sachin Tendulkar 

 

Question5 : The third edition of the Cigarette Package Health Warnings: International Status Report released recently at the conference of parties to WHO Framework. Convention on Tobacco Control (FCTC) in Seoul, has ranked India at -— position among 198 countries.

(A) 121
(B) 122
(C) 123
(D) 124

 Answer : (C) 123 

Question6 : Which Gulf country has a Shia Muslim majori¬ty lead by the Sunni royal family?

(A) Iran
(B) Oman
(C) UAE
(D) Bahrain

 Answer : (D) Bahrain 

Question7 : Who among the following was sworn in as the 22nd Chief Minister of Karnataka on May 13, 2013 ?

(A) S.M. Krishna
(B) Siddaramaiah
(C) A.K Antony
(D) Malikarjuna Kharge

Answer : (B) Siddaramaiah  

Question8 : The Cabinet Committee on Economic Affairs on May 2, 2013 cleared furniture major IKEA’s Rs. 10,500 crore investment proposal in India. 1KEA is the company of

(A) France
(B) Italy
(C) Sweden
(D) Australia

Answer : (C) Sweden 

Question9 : Who among the following won the gold medal in Double trap in the shotgun World Cup on April 20, 2013 in UAE ?

(A) Ronjan Sodhi, India
(B) Wang Ho, China
(C) Davide Gasparini, Italy
(D) Peter Robert Russell Wilson, Great Britain

 Answer : (D) Peter Robert Russell Wilson, Great Britain 

Question10 : The statue of which of the follwoing actor-turned .politician was unveiled in the Parliament ?

(A) Rajesh Khaiia
(B) M.G, Ramchandran
(C) N.T. Rama Rao
(D) Dara Singh

Answer : (C) N.T. Rama Rao 

 

Question11 : The scientists from whcih of the following countries created the smallest drops of liquid ever made in the lab ?

(A) Switzerland
(B) USA
(C) Britain
(D) 4, Russia

Answer : (A) Switzerland 

 

Question12 : The International Centre for Environment (ICED) was inaugurated by Vice President of India, Haamid Aosari, at which of the follow-ing place ?

(A) Udaipur
(B) Jaipur
(C) Jodhpur
(D) Ajmer

 Answer : (C) Jodhpur 

Question13 : Who of the following was recently appointed the new Union Home Secretary ?

(A) Anil Goswami
(B) R.K. Singh
(C) Gopal K. Pillai
(D) None of above

Answer : (A) Anil Goswami 

Question14 : Who of the following was recently named the england cricketer-of-year for 2012-13, in an acknowledgement of the Sussex wicket-keeper’s consistency with both bat and gloves ?

(A) Alastair Cook
(B) Matt Prior
(C) Jonathan Trott
(D) James Andersen

 Answer : (B) Matt Prior

Question15 : Who has been elected as the President of Confederation of Indian Industry (CII) for the year 2013-14 on 5th April 2013?

(A) Adi Godrej
(B) S Gopalakrishnan
(C) Chanda Kochar
(D) Indira Nooyi

Answer : (B) S Gopalakrishnan

Question16 : Which of the following Hollywood Stars has been named recently as SAARC Goodwill Ambassadors for HIV/AIDS ‘ for advocacy and awareness on HIV/AIDS in SAARC member states?

(A) Vidya Balan
(B) Ajay Devgan
(C) Anupam Kher
(D) Priyanka Chopra

Answer : (B) Ajay Devgan

 

Question17 : Union Government recently approved a project for creation of NOFN (National Optical Fibre Network). Which among the following is the SPV (Special Purpose Vehicle) for the implementation of NOFN?

(A) Indian Broadband Network Limited (IBNL)
(B) Mahanagar Telephone Nigani Limited (MTNL)
(C) Bharat Broadband Network Limited (BBNL)
(D) Bharat Sanchar Nigam Limited (ESNL)

Answer : (C) Bharat Broadband Network Limited (BBNL)